Leve de trein!
Eigenlijk kon ik me niet heugen wanneer ik voor het laatst met het openbaar vervoer gereisd had. Sinds eind 2019 heb ik mijn rijbewijs, daarna kwam corona om de hoek kijken en ik ben van nature al niet zo’n wanderlust-type, dus het bleef er simpelweg bij. Tot gisteren. Ik reisde van grootste noordelijke stad Groningen, naar voormalig cultureel hoofdstad van Europa Leeuwarden.
Vreemd dat het zo lang geduurd heeft, want eigenlijk is de trein best een fijn vervoersmiddel. De subtiele bochtjes in het spoor laten je heen en weer wiegen en daar word je wat loom van. Als je niet oppast, waan je je weer in je wieg en val je in een diepe slaap. Daar hoef je in een bus trouwens niet bang voor te zijn. De gemiddelde chauffeur crosst door de stad, schept her en der een fietser en doet de deur niet open als je erom vraagt. Dan ben je godsblij als je er eindelijk bent. Na een treinritje denk ik daarentegen: ach, zijn we nu al aangekomen?
Tenzij de trein stampvol zit en je wiegje vol ligt met wildvreemden. De grootste ergernis is natuurlijk de kakelende beller in de stiltecoupé, maar als deze pal naast je zit, is het wel geestig. Je kunt dan sommige details opvangen: ‘Hoe is het met de hond? Oh sorry hoor, kon wezen dat je dat wist. Met tante Greetje dan? Ook alles goed? Hé, ik moet ophangen, maar je moet nog even in de wc kijken voordat je weggaat. Ja hahaha, doe maar, is leuk. Doeg!’ Waardevol gesprek; het geeft een uniek inkijkje in het leven van de doorsnee Nederlander. Dit soort dialogen doen ertoe als je het doodgewone dagelijkse leven wilt doorgronden.
Reizen met de trein in Friesland is een bijzondere belevenis. Zuidhorn wordt door de omroeper gewoon nog in Algemeen Beschaafd Nederlandsch uitgesproken, maar als je de provinciegrens passeert, gaat ze los. Buitenpost wordt Bûtenpost, Hardegarijp verandert in Hurdegaryp en Leeuwarden Camminghaburen wordt vertaald als Ljouwert Camminghabuorren. Als niet-Fries ben je even in de veronderstelling dat je in de verkeerde trein gestapt bent. Het is echter zinloos om je ertegen te verzetten. In Friesland wordt iedereen met een provinciaal sausje overgoten. Maar eigenlijk moeten ze er wel een diepfriese voice-over voor aannemen. De dictie van de huidige klinkt alsof ze denkt: ik heb geen idee wat ik zeg, maar het moet van de baas.
Het belangrijkste is dat ik veilig op mijn eindbestemming ben aangekomen. Overigens ben ik nieuwsgierig hoe het was gegaan als ik met de storings- en stakingsgevoelige NS had moeten reizen. Arriva heeft zelden problemen, dus als de trein niet te vol zit, laat ik de auto misschien weer wat vaker staan.






