Het grote gelijk
Er is helaas een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat leerde ik al op jonge leeftijd. Soms is het gewoon zo dat jij het bij het rechte eind hebt, maar dat je het niet voor elkaar krijgt dat dit erkend wordt.
Het feit dat de meeste vakken op de middelbare school volstrekt onzinnig zijn, had ik bijvoorbeeld al na mijn eerste maand als brugpiepertje door. Met biologie, wiskunde en economie had ik helemaal niets, gewoonweg omdat ik wist dat ik met bladgroenkorrels, pi en kennis over de handelsbetrekkingen van Brazilië niet zoveel zou gaan doen in mijn latere leven. Tot nu toe klopt dat. En toch moest ik het doen. Ik begrijp het met de kennis van nu wel: sommige leerlingen moeten de kans krijgen om te ontdekken wat ze nou eigenlijk willen. En dat doe je door ze zoveel mogelijk verschillende vakken te geven, zodat ze veel ervaring kunnen opdoen. Ik wist allang wat ik wilde worden. Acteur natuurlijk. En verhalenverteller, naar nu blijkt. Maar ook daar heb ik de vakken die ik haatte niet voor nodig.
Gelijk heb ik toen nooit gekregen, hoewel ik het voor mezelf wel had. Ik bewoog dus maar mee met de situatie; er zat niets anders op. Uiteindelijk zou alles goed komen.
In de grote wereld komt dit ook voor. Laten we het conflict tussen Oekraïne en Rusland nemen. Het ene land wordt door het andere aangevallen zonder gegronde reden en heel veel bondgenoten gaan het ten onrechte bestookte land helpen. Ze leveren zwaar geschut: dikke tanks en misschien zelfs straaljagers. Dat doen ze omdat ze weten dat ze gelijk hebben en ze vinden dat het land zichzelf moet kunnen verdedigen. De tegenstander denkt daar anders over. Volgens hen waren hun redenen om het land binnen te vallen wel gegrond en dus gaan ze voortdurend dreigen: als de hulp doorgaat, zullen de helpende landen met gevolgen te maken krijgen die niet eens voorkomen in hun angstigste dromen. Doodeng, maar aan angst geven de helpers niet aan toe. Ze gaan door, schreeuwen terug dat ze niet bang zijn en zoeken tegelijk naar erkenning bij landen die zich neutraal houden.
De kans dat er op deze manier iemand als winnaar uit de bus gaat komen, wordt steeds kleiner en het aantal doden groeit door het aanhoudende geweld. Is het voor zowel de helpers als de aanvaller niet beter om het gelijk niet volledig te willen halen? Volgens mij wel. Op de lange termijn moet er gestopt worden met vechten. Het besef dat er helaas een verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen moet er komen. Wie gaat daarvoor zorgen?






