In de kern
Zo. Is de ambitie om Nederland vol te bouwen met kerncentrales nu dan eindelijk de kop ingedrukt? Als de Russen toch deze kant op komen, beginnen ze zelfs daar rücksichtslos op te schieten, bleek deze week.
Enkele weken geleden keek ik naar De Verschrikkelijke Jaren Tachtig, een prachtige, ontroerende, maar ook hilarische serie over een woongroep, die wordt geterroriseerd door de ‘baas’ van de club. In een van de scènes neemt het hoofdpersonage enorm veel jodiumtabletten in, omdat hij bang is dat de straling van de net ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl hem de das om gaat doen. Van deze tabletten krijgt hij echter een hersenbloeding. Paniek alom en erg geestig gespeeld, maar ik had niet verwacht dat de noodzakelijkheid van het hebben van een voorraadje van die tabletten ooit weer actueel zou worden. Ik ben er angstig van, hoewel dat natuurlijk geen zin heeft. Al krijgen we een atoombom op onze harses: ik kan het toch niet beïnvloeden. Was het maar waar.
Het geeft me wel de gelegenheid om opnieuw een betoog te houden tegen het uitbouwen van kernenergie. Weer wordt bewezen dat het schijn is dat het om schone energie zou gaan. De uitstoot is dan in eerste instantie wel nul, maar als er in de toekomst weer eens iemand zou nodig oorlog moet voeren, zijn de centrales de gevaarlijkste plekken op onze aarde. Ze zijn volgens de berichtgeving van deze week ‘niet gebouwd op oorlogsgeweld.’ Dat verbaast me niets. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de gevolgen bij grote natuurrampen ook niet te overzien zullen zijn. Een wederom alarmerend rapport over klimaatverandering dat deze week verscheen doet het toekomstbeeld geen goed.
Als er niets misgaat, hebben we natuurlijk nog het aloude feit dat we vele generaties opschepen met nucleair afval als we kernenergie blijven gebruiken. Over een paar jaar of hooguit decennia zal het hele begrip ‘kernenergie’ voor hoongelach zorgen, omdat we dan betere alternatieven hebben. Sterker nog, die zijn er nu al. Windmolens, zonnepanelen. Niet mooi, maar wel stukken veiliger. Die molens staan bijvoorbeeld vaak al op zee: kunnen ze ook niet wegspoelen bij een overstroming. En met een handig foefje, kunnen zonnepanelen misschien wel blijven drijven.
Eerst maar eens kijken of we hier levend uitkomen. Ik zie het vast weer veel te somber, maar ik vind het allemaal nogal wat. Volgens mij zijn er twee scenario’s. De mensheid wordt vernietigd door een dictator of door een natuurramp. Ik hoop het beide niet mee te maken.






