Coronacolumn #10: Veranderingen
De tiende dagelijkse column. Anderhalve week op weg in deze crisis. Er is veel veranderd.
Omdat alles zo snel gaat, sta je daar eigenlijk helemaal niet bij stil. Ik niet althans. Heel veel veranderingen zijn negatief, maar het duurt niet eeuwig. Maar zijn er ook maatschappelijke veranderingen doorgevoerd die eigenlijk helemaal niet zo erg zijn? Ik vind van wel.
Eentje die eruit springt, is het handen schudden of zelfs het krampachtige omhelzen. Waarom deden we dat eigenlijk? Handen schudden is natuurlijk op zich niet zo heel gek, mits iedereen die dingen goed en regelmatig wast. En dat schijnt dus geen hond te doen. Daar worden de nootjes in het café vies van (weet u nog wat dat is, een café?), maar dus ook andermans handen als je deze schudt. Dat handen schudden is pas in de negentiende eeuw populair geworden. Daarvoor hield men het waarschijnlijk bij vriendelijke knikjes. Misschien wat stijf, maar natuurlijk wel ontzettend hygiënisch. Was toen ook nodig, want in de achttiende eeuw had je toch op z’n minst luizen.
Handen schudden is vies, maar niet zo heel erg. Wat ik wel echt vreselijk vind is dat mensen elkaar (of mij) ongevraagd gaan lopen omhelzen. Er zijn maar enkele mensen met wie ik dat oprecht doe. Hele naaste familie bijvoorbeeld. Of misschien iemand waar je fijn mee samen hebt gewerkt. Bij anderen is het vaak een moetje. Een schouderklopje is toch ook goed? Kunnen dat soort dingen na deze crisis niet in de ban blijven? Iedereen wordt verplicht joviaal te zijn op die manier. Ik vraag me af of iedereen dat omhelzen wel zo fijn vindt. Een handjevol waarschijnlijk wel, maar ik ben toch niet de enige die het verschrikkelijk vind? Waarom leggen we onszelf dat op?
Daarnaast deed minister Koolmees een opmerkelijke oproep: ‘licht ons niet op!’ Hij is bang dat ondernemers of werkgevers misbruik gaan maken van de miljarden die de regering in deze crisis stopt. Ik zou het ook kunnen doen. Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kan daarom geld toegestopt krijgen van de overheid. Doe ik niet. Ik verdien normaal gesproken namelijk geen drol met die eenmanszaak. Dus als ik dat zou doen, zou ik de hele boel bedonderen. Ja, het ging natuurlijk wel door mijn hoofd. De regering heeft blijkbaar meer geld dan we dachten! Wat een verandering! Maar zoiets doe je niet. Het feit dat de regering al bang moet zijn voor dit soort oplichters, is al erg genoeg. Je slaat uit zo’n crisis in geen geval een slaatje.
De tiende column. Toen ik eraan begon hoopte ik dat het eind deze maand wel bekeken zou zijn. Daar denk ik nu heel anders over. Maar ik ga door! Benieuwd naar wat er allemaal nog meer gaat veranderen door deze toestand.
Bron: NU.nl.






