Verhuizen
Hetgeen ik nu ga schrijven, komt voor de vaste lezer van mijn columns wellicht als een schok. Met regelmaat blaas ik de loftrompet over Groningen, maar ik ben voornemens deze provincie te verlaten. Niet vrijwillig: het betreft hier pure noodzaak.
‘Dit is het einde van Nederland’, zei een noodklok-luidende klimaatwetenschapper onlangs over de verwachte zeespiegelstijging in de Volkskrant. Als we niks doen, liggen de oceanen in 2300 zeventien meter hoger dan nu. Dat is een flatgebouw van pak ‘m beet zes verdiepingen! Het wordt her en der weggelachen, maar niet door mij. De provincie Groningen ligt een pietsie te laag om deze stijging aan te kunnen, dus ik ga ervan uit dat ik er op mijn oude dag – zo rond 2078, dan ben ik tachtig – al niet meer kan wonen. Ik zou best willen uitwijken naar het door mij zo geliefde Texel, maar bij een plotselinge verhoging van het zeeniveau blijft daar alleen De Hoge Berg (een flinke heuvel met een ‘bossie’ erop) boven water. En laat dat nou net het domein van honderden schapen zijn. Daar ben ik, ondanks mijn wollige haarstructuur, vast niet welkom.
Dus. Waar wil ik dan naartoe? Limburg? Nee, te dicht bij ramprivieren en bovendien hijgen de Brabanders je daar in je nek. In iedere februarimaand verplicht carnavallen heb ik niet zo’n trek. Zoals onze fijne demissionair premier altijd zo mooi zegt: het moet wel leuk blijven! Ook Duitsland is niks, want dan moet ik een andere taal gaan leren. Nu is dat nog wel te doen, maar op mijn tachtigste beklijft het vast niet meer. Nee, ik wil in Nederland blijven, maar Overijssel is ook te risicovol, met de IJssel in de buurt. Er zit maar een ding op: de Achterhoek! De prachtige maisvelden, de smalle paadjes waar je gewoon zestig mag. Het heeft iets buitenlands. En mijn familiegeschiedenis ligt er voor een deel, dus inburgeren zal niet heel veel moeite kosten.
Nu ben ik vast niet de enige die op dit idee komt. Het zou gek zijn als de gemiddelde Randstedeling geen nattigheid zou voelen na alle alarmerende berichten. Dat betekent dat binnen afzienbare tijd alle grote Nederlandse steden gaan leeglopen en dat 8,5 miljoen mensen een nieuw thuis zoeken. Waar komen ze dan terecht? In wereldstad Doetinchem, waarschijnlijk! Het ligt op 14 meter hoogte, terwijl onze huidige hoofdstad 16 meter lager ligt. Wat een veilig gevoel! Toeristen wereldwijd zullen de stad aandoen en Nederlands trots is gered.
Wat een waanbeeld, maar het wordt wellicht werkelijkheid als de Klimaattop in Glasgow ook niets gaat uithalen. Strategisch is die stad overigens uitstekend gekozen voor het overleg. Als het water al dit weekend gaat stijgen, kunnen de wereldleiders het rustig afwachten. Zij zitten met z’n allen hoog en droog op een veilige 25 meter!






