Rituelen
Denkend aan de zoveelste invoering van de tigste semi-lockdown zie ik mezelf alweer zitten op mijn kamertje. Door het grote raam zie ik schepen voorbij kachelen, mensen langs wandelen en honden tegen bomen piesen. Iedere dag weer.
Mijn mede-wijkbewoners ken ik inmiddels allemaal van gezicht, want ik zie ze sedert maart 2020 elke dag voorbijkomen. De een is in die ruim anderhalf jaar zeer oud geworden, anderen worden juist steeds kwieker. Zij zijn meer gaan wandelen en kunnen het mentaal blijkbaar prima aan. Een voorbeeld van de dagelijkse voorbijganger is de man met het kooikerhondje, die altijd zo raar zwaait met zijn hoofd. Alsof hij zijn haar (dat hij niet heeft) uit zijn gezicht wil zwiepen. Of de rokende, oudere mevrouw op de fiets. Het is overduidelijk dat het thuisfront niet weet dat ze er regelmatig eentje over de longen schuurt, want ze houdt haar sigaret omgekeerd vast. Als ze betrapt wordt, kan ze de peuk snel in haar handpalm verstoppen.
Zo gaat het zijn gangetje in mijn buurtje. Het meest opvallende is dat iedere bekende figuur elke dag op precies hetzelfde tijdstip langskomt. Je kunt de klok erop gelijkzetten. Sinds corona in ons leven is, lijken de dagen steeds meer op elkaar. Bij mij is dat niet anders. Op een thuiswerkdag (ze zijn weer in aantocht!) sta ik om 9.00 uur op. Ik ontbijt en studeer tot kwart voor een. Vervolgens wordt er gewandeld, soms in duo’s. Daarna lunch ik en ga ik weer lezen of studieopdrachten maken. Na het avondeten lees ik een boek, hang ik voor de teevee en neem ik een douche. Op zaterdag mag er een alcoholische versnapering bij. Een typisch ‘rock-and-roll-leven.’ Ja, ik kan me voorstellen dat de jaloezie er bij u vanaf spat.
Voor iemand die ooit gediagnostiseerd is met autisme is dit eigenlijk wel fijn: zo’n duidelijk ritme is precies datgene waar ik altijd naar verlangde! Maar de afwisseling die de laatste jaren ontstond begon ik juist steeds meer te waarderen. Enerzijds spelen op toneel en op het andere moment met mijn neus in de boeken. Maar hoewel bijna alle dagen identiek zijn, verlies ik de motivatie om er iets van te maken niet, zoals ik om me heen af en toe wel zie gebeuren. Misschien kan ik ermee omgaan, juist doordat ik aan mijn ritme vasthoud. Door het strakke schema móet je wel aan het werk om bijvoorbeeld op tijd te kunnen eten en heb je weinig tijd om te piekeren.
Toch speelt er nog iets anders mee. Ik blijf erop vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Omdat alles in mijn leven tot nu toe toch (redelijk) positief is geëindigd. Ik help iedereen hopen dat dit de laatste gedeeltelijke lockdown is. En als dat zo is, loont het de moeite om er nog even van te genieten. Hoe moeilijk dat soms ook is.






